Een taxatie is een realistische schatting van de waarde van het huis door een onafhankelijke deskundige. Hij houdt bij de taxatie rekening met bijvoorbeeld het type huis, de ligging, de grootte en de staat van het onderhoud. Dit wordt allemaal vastgelegd in een taxatierapport. Zo’n taxatierapport heb je nodig voor het verkrijgen van een hypotheek. En het helpt vaak bij de onderhandeling over de koopsom.

Welke taxatie je nodig hebt is afhankelijk van de eisen van je hypotheekverstrekker. Is het met of zonder Nationale hypotheek Garantie (NHG)? Moet het gevalideerd worden? Met of zonder NWWI? Moet er wel of geen plaatselijke makelaar taxeren? Met het Kosten Koper Plan waarborg je dat het taxatierapport voldoet aan alle gestelde eisen van de hypotheekverstrekker waar de hypotheek vandaan komt. Je ontvangt een of twee exemplaren van het onafhankelijk taxatierapport. Vaak worden ze ook rechtstreeks digitaal doorgezonden naar de hypotheekverstrekker.

In het pakkettarief van Kosten Koper Plan zijn de taxatiekosten inbegrepen. In verband met de fiscale aftrekbaarheid van de taxatiekosten ontvang je ook een losse factuur op je naam.

Alle Kosten Koper Plan taxateurs zijn aangesloten bij de brancheorganisaties NVM, VBO, LMV of RVT en staan geregistreerd in VastgoedCert of SCVM. Hiermee ben je verzekerd van een betrouwbare en deskundige taxateur.

In het taxatierapport wordt ook de herbouwwaarde vermeld. Deze heb je eventueel nodig voor het bepalen van je opstalverzekering. Mocht je als second opinion je particuliere verzekeringen door willen nemen dan kan je gebruik maken van de Kosten Koper Plan verzekeringservice.