Een bouwkeuring geeft zicht op de kwaliteit van je aan te kopen huis. Door de bouwkeuring weet je precies welke gebreken en achterstallig onderhoud je droomhuis heeft. Ook weet je met een bouwkeuring welke herstel- en onderhoudswerkzaamheden je direct moet uitvoeren en welke binnen een tijdsbestek van bijvoorbeeld 5 jaar. Dit wordt vastgelegd in een keuringsrapport, inclusief de kostenopgave voor de herstel- en onderhoudswerkzaamheden. De uitkomst van de bouwkeuring kan reden zijn om van de koop af te zien als deze als ontbindende voorwaarde is opgenomen. Zelfs als je het voorlopig koopcontract al hebt getekend.

Een bouwkeuring is vooral verstandig als je een ouder huis wilt kopen. Maar kan ook verplicht gesteld worden als je in aanmerking wilt komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dan heb je een bouwkeuring nodig volgens de richtlijnen van de NHG. Onze bouwkundige keurt volgens deze richtlijnen.

Met het Kosten Koper Plan wordt jouw droomhuis uitgebreid gekeurd door een officieel onafhankelijk bouwkundig instituut. Je ontvangt een uitgebreid bouwkundig rapport, goed onderbouwd met een begroting en diverse foto’s. Het rapport kan je ook gebruiken voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Als je een Nationale Hypotheek Garantie hebt, dan zijn de kosten van een bouwkeuring fiscaal aftrekbaar. Je ontvangt dan een losse factuur op jouw naam.